O jedinici lokalne samouprave

Knjaževac, jedinstveni grad u Republici Srbiji, na ušću dveju reka, sa sedam mostova koji spajaju ljude, koji je zbog prirodnih karakteristika privlačan za turiste, zbog vrednih ljudi privlačan za investitore, zbog najstarijeg Festivala kulture privlačan za umetnike. Knjaževac je mala varoš, poznata i po voćarstvu, vinogradarstvu, kvalitetnim vinima, zanimnjivim običajima i manifestacijama i gostoljubivim ljudima.

Prirodno-geografski položaj

Opština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Republikom Bugarskom, na prostoru koji je geografski i istorijski poznat kao Timočka krajina.
Opština Knjaževac je jedna od najvećih opština u Srbiji, odnosno prostire se na površini od 1.202 km². Administrativni centar opštine je Knjaževac, a opština uz gradsko naselje obuhvata i 85 seoskih naselja. Sam grad se nalazi na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka, koji zajedno prema Zaječaru čine Beli Timok. Opština se graniči sa opštinama Zaječar, Boljevac, Sokobanja, Svrljig, Bela Palanka i Pirot. Značajan deo graničnog područja opštine predstavlja graničnu liniju Republike Srbije sa Bugarskom. Najveći deo opštine pripada brdsko-planinskom području. U planinskom delu dominantno mesto zauzima masiv Stare planine čiji je najviši vrh Midžor (2169 m), dok je najniža tačka opštine 176 m nadmorske visine.

Klima

Klima na teritoriji opštine Knjaževac je umereno kontinentalna. Zahvaljujući geografskom položaju blizini reka i postojanju nekoliko planinskih masiva ovo područje ima svoje specifičnosti i različite klimatske karakteristike. Uglavnom prilično jasno se izdvajaju klimatski rejoni: dolinski i planinski rejon.  Najveće temperature se mere u julu, a prosečna maksimalna temperatura iznosi 21,1ºC. Najniže temperature se mere u januaru kada prosečna minimalna temperatura iznosi -1,1ºC. Godišnje padavine su 610 mm. Najveći broj dana sa snežnim pokrivačem imaju januar i decembar, što je veoma značajno za razvoj zimskih sportova u planinskim područjima opštine.

Istorija JLS

Knjaževački kraj je naseljen još u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi. Rimsko utvrđenje Timacum Minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. Iz perioda srednjeg veka potiču gradovi Ravna i Koželj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, građene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac. Narodna legenda kaže, da je naziv Gurgusovac, pod kojim imenom se pominje u turskim popisima iz 1455. godine dobio po golubima grivašima.
Iz vremena turske vlasti ima malo podataka. Zapis iz XVII veka bliže beleži ondašnji Gurgusovac kao vojno utvrđenje sa palisadima i topom, sa 46 turskih i 120 hrišćanskih kuća.
Padom Srbije 1813. godine, pao je i Gurgusovac, koji je priključen Vidinskom pašaluku, sve do oslobođenja od turaka i pripajanje matici Srbiji 1833.godine. Gradu je ostala Gurgusovačka kula, zloglasni zatvor za političke zatvorenike, poznatiji kao „Srpska bastilja“. Kula je zapaljena naredbom Knjaza Miloša Obrenovića, pa su njemu u čast, građani 1859. godine promenili ime grada u Knjaževac. Period između dva rata će ostati upamćen po primetnom razvitku knjaževačke opštine, otvaranju raznovrsnih zanatskih radnji i radionica, kao i prvi industrijski kapaciteti: kožara, ciglana, vinski podrum, tako da Knjaževac dobija sve elemente gradske sredine. Drugi svetski rat u Knjaževcu je započeo demonstracijama i okupacijom grada 11. aprila 1941.godine od strane Nemačke i okupacije Budžaka od strane Bugarske. Posle dugih borbi sa bugarima i nemcima Knjaževac je konačno oslobođen 10. oktobra 1944.godine.
Ubrzan razvitak počinje 1960.godine, ali je period od 1970. do 1985. godine najznačajniji u dosadašnjem razvoju Knjaževca i to po svim elementima privrednog i društvenog razvoja. U tom periodu podignuti su objekti po kojima se prepoznaje Knjaževac, a to su: Dom kulutre, Dom zdravlja, Predškolska ustanova sa mrežom vrtića, više stambenih blokova, a što se tiče kulturne javnosti Knjaževac je najpoznatiji po republičkoj smotri, Festivalu kulture mladih Srbije, koji je uspostavljen 1962. godine, a koji traje i danas.

Postojeći investicioni partneri u JLS

 • Falc East doo – obućarska industrija
 • SCS Plus – drvoprerađivačka industrija
 • Džervin doo – prehrambeno – prerađivačka industrija
 • Desing doo – prehrambeno – prerađivačka industrija
 • Mobi doo – drvoprerađivačka industrija
 • Hatiba doo – metalska industrija
 • Proggeti doo – obućarska industrija

Razlozi za investiranje u JLS

 • Povoljan geostrateški položaj (opština Knjaževac se nalazi u blizini značajnih saobraćajnica, dobro je povezana sa susednim opštinama i nalazi se uz granicu sa Republikom Bugarskom, a time i sa EU)
 • Bogatstvo prirodnim resursima (Stara planina-planinski turizam, termalno izvorište Rgoška banjica-banjski turizam, bogatstvo šumama i poljoprivrednim zemljištem)
 • Ekološka sačuvanost lokacije (usled nepostojanja teške industrije i velikih zagađivača – nezagađeno zemljište koje omogućava proizvodnju zdrave hrane)
 • Zadovoljavajuća lokalna infrastruktura (saobraćajna, vodovodna, komunalna infrastruktura, elektro i telekomunikaciona mreža)
 • Radno sposobno i kvalifikovano stanovništvo (oko 60% stanovništva opštine Knjaževac je radno sposobno stanovništvo, na teritoriji opštine posluje tehnička škola sa sledećim smerovima: obućar, komercijalista, građevinski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama).

Investicione lokacije možete pogledati na linku OVDE ili u nastavku stranice.

Naziv: Opština Knjaževac

Adresa: Miloša Obilića br. 1, 19350 Knjaževac

Broj telefona: 019/732-730

e-mail: soknjazevac@mts.rs

Veb sajt: http://www.knjazevac.rs/