Sporazum se odnosi na realizaciju projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ koji će finansirati Kraljevina Švedska, a stručnu podršku pružiće Lantmateriet – švedska agencija za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta.

Izvor: TANJUG

Po završetku projekta, koji će trajati dve godine, u Srbiji bi trebalo da bude uspostavljen nacionalni registar investicionih mapa koji će na digitalnoj platformi GeoSrbija biti dostupan svim građanima i potencijalnim domaćim i stranim investitorima.

Investicione lokacije biće objedinjene na jednom mestu, što će omogućiti lak, brz i transparentan pristup investicionim lokacijama u Srbiji, kako domaćim, tako i stranim investitorima bilo gde u svetu.

Do kraja projekta, koji će trajati naredne dve godine, sve lokalne samouprave imaće i investicione mape na portalu.

Projekat je pripremljen nakon uspešne realizacije pilot projekta koji je RGZ realizovao sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za područja gradskih naselja Kikinda i Vladičin Han, čije su investicione mape već postavljene na digitalnoj platformi GeoSrbija.

Drašković je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je Švedska partner RGZ-u  od 2004. godine i naglasio da su ovakvi projekti i proces digitalizacije izuzetno značajni za privredu Srbije, jer bitno utiču na privredno okruženje i BDP.

„Nakon završetka ovog projekta, svi građani, investitori i zainteresovana lica moći će da u veoma kratkom roku, bilo gde u svetu, saznaju kakvi su potencijali za određenu lokaciju u nekoj lokalnoj samoupravi koja ih interesuje“, kaže Drašković.

Digitalnu platformu GeoSrbija, na kojoj je trenutno 214 setova podataka, kaže Drašković, trenutno koristi više od 100.000 ljudi, a pristupa joj se iz svih zemalja sveta.

„Očekujemo da će ovako atraktivan projekat i ovako moderan registar zapravo povećati interesovanje za investicije u Srbiji, pomoći će Srbiji da realizuje Program ekonomskih reformi 2018-2020. kao i realizaciji Strategije prostornog planiranja u Srbiji i Strategije razvoja RGZ“, rekao je Drašković.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin kaže da je projekat „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ odličan primer saradnje srpskih i švedskih institucija, te da očekuje da će korist od nacionalnog registra investicionih mapa, kada bude uspostavljen, imati potencijalni investitori, kako strani, tako i domaći, zaposleni u RGZ i lokalnim samoupravama, ali i obični građani.

„Verujemo u uspeh ovog projekta i njegov značajan doprinos koji će biti vidljiv na više nivoa kroz povećanje transparentnosti, obuhvatnosti i pouzdanosti podataka koje državne institucije prezentuju organizacijama i kompanijama“, naveo je ambasador.

Naglasio je da bolja transparentnost i digitalizacija podataka, kao i standardizovane procedure smanjuju rizik od korupcije i značajno doprinose poboljšanju vladavine prava.

„Ovo su veoma značajne oblasti za ukupan razvoj Srbije i njenog društva, ali i za uspešno priključivanje EU koji je strateški prioritet i za Srbiju i za Švedsku. Švedska podržava evropski put Srbije. Drago nam je da Srbija želi da bude član naše porodice“, kaže ambasador.

Očekuje da će uspešna realizacija ovog projekta doprineti boljoj ekonomiji, smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.