Споразум се односи на реализацију пројекта „Унапређење пословне климе у Србији“ који ће финансирати Краљевина Шведска, а стручну подршку пружиће Лантматериет – шведска агенција за картографију, катастар и регистрацију земљишта.

Извор: ТАНЈУГ

По завршетку пројекта, који ће трајати две године, у Србији би требало да буде успостављен национални регистар инвестиционих мапа који ће на дигиталној платформи ГеоСрбија бити доступан свим грађанима и потенцијалним домаћим и страним инвеститорима.

Инвестиционе локације биће обједињене на једном месту, што ће омогућити лак, брз и транспарентан приступ инвестиционим локацијама у Србији, како домаћим, тако и страним инвеститорима било где у свету.

До краја пројекта, који ће трајати наредне две године, све локалне самоуправе имаће и инвестиционе мапе на порталу.

Пројекат је припремљен након успешне реализације пилот пројекта који је РГЗ реализовао са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за подручја градских насеља Кикинда и Владичин Хан, чије су инвестиционе мапе већ постављене на дигиталној платформи ГеоСрбија.

Драшковић је након потписивања споразума рекао да је Шведска партнер РГЗ-у  од 2004. године и нагласио да су овакви пројекти и процес дигитализације изузетно значајни за привреду Србије, јер битно утичу на привредно окружење и БДП.

„Након завршетка овог пројекта, сви грађани, инвеститори и заинтересована лица моћи ће да у веома кратком року, било где у свету, сазнају какви су потенцијали за одређену локацију у некој локалној самоуправи која их интересује“, каже Драшковић.

Дигиталну платформу ГеоСрбија, на којој је тренутно 214 сетова података, каже Драшковић, тренутно користи више од 100.000 људи, а приступа јој се из свих земаља света.

„Очекујемо да ће овако атрактиван пројекат и овако модеран регистар заправо повећати интересовање за инвестиције у Србији, помоћи ће Србији да реализује Програм економских реформи 2018-2020. као и реализацији Стратегије просторног планирања у Србији и Стратегије развоја РГЗ“, рекао је Драшковић.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин каже да је пројекат „Унапређење пословне климе у Србији“ одличан пример сарадње српских и шведских институција, те да очекује да ће корист од националног регистра инвестиционих мапа, када буде успостављен, имати потенцијални инвеститори, како страни, тако и домаћи, запослени у РГЗ и локалним самоуправама, али и обични грађани.

„Верујемо у успех овог пројекта и његов значајан допринос који ће бити видљив на више нивоа кроз повећање транспарентности, обухватности и поузданости података које државне институције презентују организацијама и компанијама“, навео је амбасадор.

Нагласио је да боља транспарентност и дигитализација података, као и стандардизоване процедуре смањују ризик од корупције и значајно доприносе побољшању владавине права.

„Ово су веома значајне области за укупан развој Србије и њеног друштва, али и за успешно прикључивање ЕУ који је стратешки приоритет и за Србију и за Шведску. Шведска подржава европски пут Србије. Драго нам је да Србија жели да буде члан наше породице“, каже амбасадор.

Очекује да ће успешна реализација овог пројекта допринети бољој економији, смањењу незапослености и сиромаштва.