О јединици локалне самоуправе

Град Сомбор се налази на крајњем северозападу Републике Србије, на територији од 1.216 km2 са укупно 85.903 становника, према попису из 2011. године. Сомбор је, уједно и административни центар Западно-бачког управног округа. Територија града се граничи са суседним државама – Републиком Мађарском и Републиком Хрватском, поред тога Специјални резерват природе „Бачко Подунавље“, проглашен од стране УНЕСКО-а, делом се налази на територији града, што заједно са близином великих европских речних, друмских и железничких коридора, представља велики потенцијал за инвестиције како у инфраструктуру и индустрију, тако и у туризам.

Природно-географски положај

Град Сомбор се налази на крајњем северозападу Републике Србије и као такав има изузетно повољан географски положај. Приступ реци Дунав, главним железничким и друмским коридорима представља велику предност и потенцијал за привлачење инвеститора. део територије града се налази у окиру Специјалног резервата природе „Бачко Подунавље“, што представља шансу за развој ловног и сафари туризма. Могућност изградње дистрибутивних центара за транспорт робе и пружања услуга у Републику Хрватску и републику Мађарску представља још увек неискоришћени потенцијал. Поред тога, град Сомбор се налази на преко 110.000 хектара пољопривредног земљишта које је махом у државном власништву и отвара могућност за изградњу великих пољопривредних комплекса како за производњу пољопривредних култура тако и за изградњу капацитета за прераду хране. Коначно, на територији града постоји неколико извора термалне енергије, који су делимично искоришћени у виду бањског лечења, али су, истовремено, у великој мери неискоришћени јер, за сада, не постоји развијени хотелски нити туристички садржаји који би адекватно користили доступне изворе термалних вода.

Клима

Климатско подручје града одликује се умерено-континенталним карактеристикама са средњом годишњом температуром од 12,3°C. Просечна годишња влажност ваздуха износи 71%, уз годишњи просек падавина од 614mm. Ветровитост у великом мери утиче на развој климатских услова, а она износи 883 промила, најучесталији ветрови су: северозападни, и северни. Осунчаност је 220 дана годишње, уз просечну јачину сунца од 1387 KWh/m².

Историја ЈЛС

Град Сомбор је, пре свега, град велике и надалеко познате културне и просветне традиције и наслеђа. Крајем 18. века у граду је основана „Норма“ – прва школа за образовање учитеља, а током 19. века град добија неке од најзначајнијих установа културе као што су Народно позориште, Градска библиотека, Градски Архив. Многе манифестације које обележавају и славе мултикултуралности и мултинационалност града постоје готово дуже од једног века, док су неке друге засноване у протекле две деценије како би потврдиле и очувале културно наслеђе, пре свега у области старих заната, издаваштва и музичке уметности. Све то заједно, уз јединствену и богату бачку и сомборску гастрономију чини туристичку понуда града, његових села и становника.
Град Сомбор је и град индустрије. У другој половини 20. века Сомбор је био средиште металске и аутоиндустрије, са неколико великих фабрика које су производиле аутомобиле, делове за индустријске погоне, бродове, алате… Нажалост, доба ратова почетком деведесетих година 20. века, као и неуспешни процеси приватизације довели су до делимичног краха овог привредног сектора, који се, међутим последњих година опоравља и поново окреће ка својим почецима, ка јачању извоза и упошљавању становника Сомбора и околних насеља. Наравно, не може се занемарити чињеница да град Сомбор има преко 100.000 хектара обрадиве земље, по чему је јединствен у Републици Србији и што представља одличан основ за изградњу сваког облика прехрамбене индустрије и прераде основних житарица.

Постојећи инвестициони партнери у ЈЛС

 • Развојна Агенција Србије
 • Развојна Агенција Војводине
 • Регионална развојна агенција Бачка
 • USAID
 • ГИЗ
 • Влада Републике Србије – Кабинет премијера
 • Министарство привреде Републике Србије

Разлози за инвестирање у ЈЛС

 • Географска локација
 • Саобраћајна повезаност
 • Доступна образована радна снага
 • Заокружене инвестиционе локације у виду индустријске зоне
 • Административна подршка локалне самоуправе и партнера

Инвестиционе локације можете погледати на линку ОВДЕ или у наставку странице.

Назив: Град Сомбор, Градска управа

Адреса: Трг цара Уроша 1, 25101 Сомбор

Број телефона: 025/468-160

e-mail: klersombor@gmail.com; (Одсек за локални економски развој и подршку улагањима)

Веб сајт: https://www.sombor.rs/