О јединици локалне самоуправе

Град Пожаревац један је од највећих и најзначајнијих градова Источне Србије. Састоји се од 2 градска (град Пожаревац и градска општина Костолац) и 25 сеоских насеља, у којима живи око 75.000 становника. Сам град Пожаревац има 44 000 становника, са селима око 61 000. Пожаревац је административни, културно-образовни, здравствени, саобраћајни и привредни центар Браничевског округа, који поред Пожаревца обухвата и општине Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црниће и Петровац.

Природно-географски положај

Град Пожаревац, представља административни, културно-образовни, здравствени, саобраћајни и привредни центар Браничевског округа. Налази се у североисточном делу Србије на осамдесетак километара југоисточно од Београда, на 44. степену, 37. минуту и 12. секунди северне географске ширине и на 21. степену, 11. минуту и 23. секунди источне географске дужине, у седишту плодног Стига, између три реке: Дунава, Велике Мораве и Млаве. Град је саобраћајно добро повезан са остатком Србије, а географски положај даје му бројне погодности. Град је на само 80 km од Београда, а реком Дунав повезан је и међународним половним путем. Удаљеност од аутопута Београд-Ниш је само 15 km.

Територија Града Пожаревца простире се на површини од 481 km2 , у 25 сеоских и 2 градска насеља (Пожаревац и Градску општину Костолац).

Клима

Клима је континенталног измењеног типа, са честим појавама јаког ветра. Количина падавина је типична за континенталну климу и износи око 600 mm/m2 годишње. Примећено је да се на 20 година смењују сушни и кишни периоди. Просечна температура је 11ᵒC на годишњем нивоу.

Историја ЈЛС

Град се први пут помиње 1476. године, а постао је познат после Пожаревачког мира закљученог 1718. године између Аустрије, Венеције и Турске. У периоду до стварања Краљевине СХС се развијао као значајан погранични град и трговачки центар, а нарочито у периоду владавине кнеза Милоша Обреновића. Прва школа у Пожаревцу и једна од најстаријих у Србији основана је у оквиру локалне православне цркве још 1733. године (данас носи име Доситеја Обрадовића). У Пожаревцу је основан и Први нахијски суд у Србији, 1821. године, основана прва гардијска јединица у Србији 1830. године, 1842. Пожаревљани су добили позориште, 1915. основана је прва пилотска школа. На територији града и округа налазе се изузетно богати и бројни археолошки локалитети, од којих су најзначајнији Голубачка тврђава, Маргум (Дубравица), Виминацијум (Костолац) и локалитет Рукумија. Поред поменутих, најзначајнији културно историјски локалитети у Пожаревцу су Ергела Љубичево, Галерија Милене Павловић Барили и Народни музеј.

Данас је Пожаревац један од најважнијих индустријских центара у Србији. Индустријска структура је изузетно диверзификована, а преовлађујуће привредне гране су: пољопривреда, енергетика и прехрамбена индустрија. Носиоци развоја индустрије Пожаревца у различитим областима су: Концерн здраве хране „Бамби“, Привредно друштво „Термоелектране и копови“ Костолац, „АРИВА Литас“, „Унион МЗ.

Пожаревац је тренутно један од главних трговинских центара у источној Србији.
На подручју града Пожаревца, регистровано је око 600 привредних друштава, 2000 предузетника, 200 удружења и око 100 спортских удружења и савеза.

Постојећи инвестициони партнери у ЈЛС

  • „Бамби“- концерн здраве хране -производња кондиторских и прехрамбених производа.
  • „ECOLUX RECYCLING SEE“ – предузеће за рециклажу пластичних маса и производњу.
  • „Универ Савић“ – производња намештаја
  • „Маркет паркет“ – фирма за продају ламинатних подова и пратећих материјала.
  • „Bambi Success“ – предузеће за прераду и производњу кафе.

Разлози за инвестирање у ЈЛС

  • Добар географски положај (близина Београда, близина коридора IV, VII и X, и повезаност са њима)
  • Природни ресурси
  • Квалитетно пољопривредно земљиште
  • Богата културна баштина
  • Традиционалне културне манифестације

Назив: Град Пожаревац, Одељење за локални економски развој

Адреса: Дринска 2, 12000 Пожаревац

Број телефона: 012/539-678

e-mail: ler@pozarevac.rs

Веб сајт: https://www.pozarevac.rs