О јединици локалне самоуправе

Пирот је град на југоистоку Србије са богатом културном традицијом и бурном историјом, град који спаја Запад са Истоком, који се стално развија и који тежи да од града на југоистоку Балкана постане град на југоистоку Европе.

Пирот као административни центар Пиротског округа је реализацијом бројних пројеката  интезивирао улагања у инфраструктуру и захваљујући томе добио изглед модерног града. Са друге стране успео је да очува своју традицију и остане препознатљив по брендовима који су га деценијама одликовали, а међу њима се посебно истичу: пиротски ћилим,пиротско јагње, пиротски качкаваљ као и пиротска пеглана кобасица.

Природно-географски положај

Град Пирот са површином од 1.232 km², налази се на југу земље са укупним бројем становника од 57.928. Општина Пирот лежи на 22°36′ источно од Гринича и на 43°09′ северно од Екватора. Опсег надморских висина у општини се креће између 368 m -2169 m. Просечна максимална температура је 18,42°C, док је просечна минимална температура 5,95°C.

Пирот карактеришу веома  повољан географски положај и добро повезане друмске и железничке мреже са другим деловима Србије и суседне Бугарске. Путни правци су Коридор10, односно међународни пут Е-80. Пирот пресеца река Нишава, са свих страна окружен планинама, од којих је најистакнутија Стара планина. Пирот је од Београда удаљен 310 km,од Ниша 72 km,од Европске Уније (државна граница са Бугарском) 29km, од Софије 88 km,што чини његов положај изузетно важним транзитним центром. Најближи аеродроми: Ниш 70 km и Софија 80 km.

Рељеф пиротског краја састоји се од планина, брда, брежуљака, котлина и поља. На северу и североистоку од Пирота пружа се Стара планина, највећа у Србији чији највиши врх Миџор достиже висину од 2.169 метара надморске висине, који је и државна граница између Србије и Бугарске. Спада у ред најлепших српских планина. Јужни обод пиротске котлине чине огранци Влашке планине у чијем јужном делу је река Јерма усекла веома живописну композитну долину. Западни део пиротске котлине чине огранци Суве планине, која почиње код Пирота Белавом, преко чијих превоја на југозападу пролази асфалтни пут који преко Бабушнице, Власотинца и Лесковца води до јужног Поморавља.

Клима

Клима Пирота је умерена. Пролећа су влажна и пријатна, лета топла, јесени благе и дуге, а зиме претежно хладне. Често дувају ветрови из разних праваца. Пирот са околином и градовима спада у најсувље градове. Највише падавина има у мају, јуну и октобру, а најмање у јануару, фебруару и јулу. Најтоплији месец је јул са просечном температуром +22°C, а најхладнији јануар са просечном температуром -1°C. У зимским месецима дува северац са просечном брзином од 10 km/h. У пиротском крају највише шума има на Старој, Влашкој панини и Видличу.

Историја ЈЛС

Првобитно насеље формирано је на северозападном ободу истоимене котлине око зидина старог римског утврђења (градић) које је било у картама уписано под именом Мутацио Турес што на латинском значи кула. Насеље се развило захваљујући близини познате саобраћајнице тога времена –Виа милитарис, а у средњем веку познате под именом Цариградски друм. У 14. веку се помиње под називом Пиргос што има исто значење. Турци уводе и нов назив за Пирот -Шеркјој, што значи варошко село. Под називом Пирот, град се први пут спомиње у средњевековним дубровачким и српским изворима, а долази од Словена који су тако језички прилагодили име Пиргос. Од 12.века пиротски крај је у саставу државе српског владара Стефана Немање, што потврђују манастирски записи у његовој околини. Од петовековног турског ропства ослобођен је 1877. године. У том периоду ћилимарство у Пироту је било врло развијено, пре свега,захваљујући квалитетној вуни која се добијала од десетина хиљада оваца које су се чувале на богатим пашњацима оближњих планина. Пирот је некада био и центар грнчарског заната у Србији, па је ово мало место, средином 19. века имало чак 40 грнчарских радионица. Производило се више од 70 врста употребних и украсних предмета од грнчарије. Поред ћилима и грнчарије, симбол овог града на Нишави је и качкаваљ, чија се производња везује за сточарска племена која воде порекло од Грка или Цинцара, а живела су у 17.веку на Старој планини.

Постојећи инвестициони партнери у ЈЛС

  • „Michelin“
  • “Аха Муре”
  • “Први Мај Пирот”
  • “Е Мирољо”

Разлози за инвестирање у ЈЛС

  • Повољан географски положај
  • Доступне локације за инвестирање (индустријске зоне)
  • Функционисање Слободне Зоне и логистичког центра у Пироту
  • Погодности у виду олакшица ЈЛС за инвестиције на територије града.

Инвестиционе локације можете погледати на линку ОВДЕ или у наставку странице.

Назив: Градска управа Пирот

Адреса:Српских владара 82, 18300 Пирот

Број телефона: 010/305-532

e-mail: kabinet@pirot.rs

Веб сајт: https://www.pirot.rs

Друштвене мреже: